Szülőotthon épületének története Derecskén

A Szülőotthon története több mint 65 évvel ezelőtt kezdődött. Persze előtte is születtek gyerekek Derecskén, háznál szültek az asszonyok bábaasszonyok segítségével. Az 50-es évek elején a születések száma ugrásszerűen nőtt, jöttek az ún. Ratkó-gyerekek.  A Szülőotthont a békekölcsön forintjaiból építették, egy országos program és rendszer részeként. A békekölcsönt az 1950-es években vezették be. Lényege, hogy az állam elvárta minden dolgozó állampolgártól, hogy évente kb. az egyhavi fizetésének megfelelő összegért békekölcsönt jegyezzen, ezáltal segítse az államot. Nagy vívmánya volt ez az akkori egészségügynek. Derecskén az építkezés 1952-ben kezdődött. Az új Szülőotthon egy elhanyagolt községi telekre épült.  Azon a helyen a nagy Hangya Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet épülete volt, amit a háborúban bombatalálat ért és leégett. A Szülőotthon egyszerű kivitelű, építészetileg jellegtelen épület vállalt céljának tökéletesen megfelelt: tágas, világos és higiénikus volt, s felszerelték az akkori viszonyoknak megfelelő komforttal. Az épület a főutca az akkori Landler Jenő utca és a piactér mellett, az akkori Marx térnél épült meg. (Ma Köztársaság út 105.)

A Néplap 1952. szeptember 26.-i számában tudósítottak erről az eseményről

A Szülőotthon épülete az 1950-es években
 
A Szülőotthon alaprajza
Az alaprajzot és a leírást Szántóné Varga Piroska készítette, aki 1967-69 között itt dolgozott

A Szülőotthon megvalósításában nagy szerepet játszott Dr. Fülöp György, akit 1950-ben neveztek ki tisztiorvosnak. Ő volt a szülészorvos is. Az  ellátás az ötvenes évek végén  a hatvanas évek elején  Derecskén 11 ágyon(újszülött) működött. Az új épületben, három kórteremben kb.20 ágy állt a kismamák rendelkezésére, egy külön szülőszoba szülőággyal egy előkészítővel az anyáknak és egy csecsemőszobával. Minden szoba mozaikkal volt lerakva, a szülésznői szoba pedig parkettával. Cserépkályhás fűtés volt mindenhol.  Ebben az időben a Szülőotthon felszereltsége a sztetoszkóp (hallgatócső) mellett egy autoklávból állt, amelyet az eszközök fertőtlenítésére használtak. A kismamákat 9-10 nap után engedték haza, ez alatt megtanították őket az alapvető egészségügyi, csecsemőgondozási ismeretekre. Látogatni csak szerdán és vasárnap lehetett, délután 14 és 16 óra között. Kezdetben kevesen dolgoztak, így mindenki mindent csinált. A hatvanas években már több embert foglalkoztattak. A szülésznők, a bába nénik 24 órában dolgoztak, (Egri Andrásné Margitka néni, Nagy Jánosné Rózsika néni, Pozsonyi Mártonné Vilma néni). Volt szakácsnő (Nagy Józsefné), mosónő (Homoki Gáborné) aki vasalt takarított és elvállalta a fűtést is. Később vettek fel egy fűtőt (Kissné Margit néni). Az udvar és kert gondozását a községi virágkertész Fige János bácsi látta el.

A Szülőotthonban 1955-ben, a kép baloldalán Varga Károlyné gyermekével (kép Mikó Lajosné)
Képeslap Derecskéről a Szülőotthonnal az 1960-as évekbe
1963. A piactér a Szülőotthonnal (kép Balogh Istvánné)

 Derecskén a Szülőotthon 1974-ben megszűnt. A szomszédos épületben (Köztársaság út 103.) működött a Bölcsőde. A férőhely növelése érdekében szükség volt bővítésre, és a Szülőotthon épületére esett a választás. Az épületet átépítették a bölcsődei ellátásnak megfelelően.  Míg 1960-ban 40 kisgyerek 3 csoportra elosztva részesülhetett bölcsődei ellátásban, addig 1975-ben már 6 csoporttal,  87 férőhellyel rendelkezett. 1976-ig az óvoda a Bocskai István Általános Iskola igazgatása alatt működött. Ettől az évtől önálló gazdálkodási jogkört kapott.  A II. számú Napközi Otthonos Óvoda lett ettől kezdve a „Gála melletti” épület, melyhez tartozott a Bocskai úti óvoda, ami 70-es évektől alakult óvodává, a tépei óvoda és a Bölcsőde a régi Szülőotthon helyén a mai Köztársaság u. 105.szám alatt. 1995-ben a tagintézményként működő Bölcsődét megszüntették, de a II. számú óvoda továbbra is igényt tartott az épület használatára. Így az 1995/96-os nevelési évben ott egy mini csoport indulhatott tíz fővel. 1997 tavaszán a két óvodát összevonták, 2010-ben pedig átadták az újjá épített óvodát. Ezzel a régi Szülőotthonban lévő csoportok is átköltöztek az új óvodába.

1999. Ballagás az óvoda udvarán (kép Harangi Judit)
Az óvoda udvara 2001-ben
Az óvoda udvara 2001-ben
(A videó kazetta Fogarasi Júlia tulajdona, a fotót a videó kazettáról készítette Békési Károly)

A régi Szülőotthon épületében a Köztársaság út 105. szám alatt 2012-ben nyitotta meg kapuit a Szofi Gym Testépítő terem. Tulajdonosa Fórián Sándor derecskei lakos volt. Az edzeni, fogyni vágyók, az egészséges életmód lelkes követői számára egy olyan edzőtermet nyitott, ahol a súlyzós-, a kardió- és a saját testsúlyos edzésre is meg volt a lehetőség. Ezen kívül lehetőség volt zumbázni, és mazsorett oktatást is biztosított gyermekek és fiatalok részére. Természetesen a jól felszerelt terem mellett büfé is üzemelt, ahol az edzéshez szükséges étrend kiegészítők, edzés előtti és utáni formulák is megvásárolhatók voltak. . Egész héten, reggeltől- késő estig lehetett sportolni, a büfével, öltözőkkel, zuhanyzókkal ellátott edzőteremben. 2017 végéig üzemelt itt az edzőterem.

Az edzőterem és az épület 2017-ben
Bontakozás 2018.

P. Kiss Piroska