Október

1899. október 1. Megalakult a Polgári Dalegylet.

 A második dalárda a Polgári Olvasókör kezdeményezésére jött létre. Elnöke Zákány Lajos. Céljaikban vállalták a nyilvános szereplést, a tagok és közvetlen hozzátartozóik temetésén pedig ingyen énekeltek. A karvezető mintegy tíz évig Szabó József református tanító. A kórus hosszú ideig fennállt, még a második világháború után is pár évig.

1834. október 15. Földrengés rázta meg Derecskét.

A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező mozgása. A földrengést reggel 7 óra 30 perckor tapasztalták. Ennek következtében néhány ház összedőlt.

1996. október 21. Derecskén megalakult a Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep

Lényeges eleme, hogy a grafikai hagyományokat követve kortárs grafikusművészeknek kínáljon alkotási lehetőséget. A Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep nyaranta, június végétől július elejéig működik, 13-15 meghívott művésszel. A telepen rézkarcot, hidegtűk, papír- és textilnyomatok, egyedi rajzok, litográfiák, fametszetek, vegyes technikával készült nyomatok, kollázsok készülnek.

1994. október Matáv felépített egy 1280 állomásos telefonközpontot.

A Matáv a várostól kapott telken 1994 októberére felépített egy 1280 állomásos központot, amely 1994 karácsonya óta üzemel. 1996 végére már a lakások 44 százalékában működött a telefonkészülék.