Február

1914. február 1.

Megalakult a Derecskei Gazdakör 260 taggal.

A Gazdakörök a 20. század legfontosabb érdekvédelmi szövetsége. A középparasztság érdekképviseleti szervének szánták. Foglalkozott gazdaságpolitikai kérdésekkel és mezőgazdasági ismeretterjesztéssel. A Gazdakör programjában, tevékenységében a tehetősebb gazdálkodók érdekeit jelenítette meg. Vezetésében a község tekintélyes vezetői is részt vállaltak.

1875. február 12.

Önkéntes Tűzoltó Egyesület alakult.

 Az önkéntes tűzoltó társaságok létrehozásának gondolata az 1800-as évek elején Nyugat-Európából indult el. Hazánkban 1860 körül Gróf Széchenyi Ödön szorgalmazta a megszervezését. A tűz Derecskét is gyakran fenyegette, pusztította. 1875-ben Tyll József egykori csendbiztos parancsnoklatával önkéntes tűzoltó egylet alakult.

1868. február 18.

A derecskei városházán megalakult a Kaszinó 29 fővel.

Elnöke Leitgeb János lett. Magyarországon Széchenyi István gróf honosította meg a kaszinó intézményét. A Kaszinót az igényes szórakozás, olvasás, zenehallgatás, bálok és az építő eszmecserék színhelyének szánta. A kaszinó régen olyan egyesületet jelentett, amely a közművelődés és az ország fejlődésének előmozdítása érdekében jött létre. Elsősorban a helyi földbirtokosok és a közigazgatási, egyházi, iskolai értelmiség fóruma volt.

1989. február

Megalakult az Oázis Kulturális és Szabadidős Egyesület.

Az ifjúsági klub a kultúra és a művelődés területén játszott kiemelkedő szerepet. Programok szervezésével a szabadidő hasznos eltöltésének elősegítésével, a kulturális élet gazdagabbá tételével foglalkozott.