Fotótár

VÁROSKÉPEK
Ebben a galériában derecskei képeket tekinthetünk meg a 20. századból. Különböző épületekről, utcákról, terekről készültek fényképek.

DERECSKE RÉGI ÉPÜLETEI

Ebben a galériában Derecske még létező régi házaiból gyűjtöttem. Főleg a főutcán találunk régi nagybelmagasságú földszintes polgárházakat, kereskedő házakat. A polgári világ kialakulása a 19. század második felétől kezdődött, és e társadalmi réteg létrejöttével jelentek meg az új háztípusok is. A polgári házak a 19. század végén és a 20. század elején épültek fel. Többségében L alakú, nagybelmagasságú földszintes házak, melynek utcafronti homlokzata volt a legdíszesebb. Sajnos ma már kevés őrzi az eredeti megjelenést.

A fényképeket készítette: Kiss László

FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNYEK
Ebben a galériában magánszemélyek által készített, illetve megőrzött fényképeket tekinthetünk meg. Ezek a fényképek a régi korokat, emlékeket, személyeket, eseményeket, épületeket idézik.

FEJFÁK ÉS I. VILÁGHÁBORÚS SÍRKÖVEK A DERECSKEI TEMETŐKBEN

A 19-20. században a derecskei református temetőkben szépen faragott, életfás fejfák voltak jellemzőek. Leggyakrabban használt minta a szomorúfűz, ami a szomorúságot bármely más növénynél jobban kifejezi. Általában a homlokrész központi dísze, magában áll kísérő motívumok nélkül. Egyre kevesebb a még fellelhető régi, faragott fejfa, többnyire már elvesztették színüket és az írás is, vagy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem olvasható. Ma már csak nagyon ritkán állíttatnak hagyományos oszlopos fejfát.

A fényképeket készítette: Hokné Zákány Marianna