50 éve történt – III. Nemzetközi szakszervezeti ifjúsági labdarugó torna

1972. július 14. Derecske

1972 júliusában rendezték meg Magyarországon a III. Nemzetközi szakszervezeti ifjúsági labdarúgótornát a Szakszervezetek Országos Tanácsa és a Magyar Labdarúgók Szakszövetsége közreműködésével. A magyar színeket nyolc szakszervezeti ifjúsági válogatott képviselte, az ÉDOSZ, a MEDOSZ, a Bányász, a Vegyész, a Vasutas, a KPVDSZ, a Vasas és az Építők válogatottja. Mellettük az országos ifjúsági válogatottal azonos nyolc külföldi ifjúsági válogatott rajtolt, Románia, Csehszlovákia, Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Olaszország, Ausztria és az NSZK ifjúsági szakszervezeti csapata.  A labdarúgó torna 16-os mezőnyének négy csapata Hajdú-Biharban vívta a selejtezőt. A négyes csoport csapatai július 10-én Hajdúszoboszlón, 12-én Tégláson, 14-én pedig Derecskén vívtak mérkőzést. Egy-egy helyen kettős mérkőzést bonyolítottak le. 

Derecskén került sor a labdarúgótorna hajdú-bihari selejtező csoportjának két mérkőzésére. Nagy vendégszeretettel várták és látták el a torna résztvevőit. Üdvözlőbeszéddel és virágcsokrokkal üdvözölték a vendégcsapatokat. A nagy forróság ellenére is igen szép számmal gyűltek egybe a szurkolók a két mérkőzésre.

Előbb a Vasas—ASKÖ (Ausztria), azután a Zenit Leningrád—Építők mérkőzést játszották le. 

Eredmények:

VASAS—ASKÖ 5-2 (3-0) 

A mérkőzésen 1200 néző jelent meg. Jó mérkőzést vívott a két csapat, a Vasas erőnlétben, gyorsaságban és összjátékban felülmúlta ellenfelét. 

Az első Vasas-gól előtti jelenet az ASKÖ kapuja előtt
(Hajdú-Bihari Napló, 1972. július 15.)

ZENIT LENINGRÁD —ÉPÍTŐK 2-0 (0-0)

Ezen a mérkőzésen már 1600 néző volt jelen. Orosz bíráskodása mellett zajlott le a találkozó. Küzdelem volt a javából, hiszen mindkét csapat előtt nyitva állt az út a továbbjutáshoz. Az erőteljesebbnek bizonyult Zenit megérdemelten győzött. (Forrás: Hajdú-Bihari Napló, 1972. július) 

A labdarúgást kedvelők jól szórakoztak Derecskén, látva a tehetséges fiatalok játékát. 

P. Kiss Piroska