Kis Hangya

A „Hangya” Országos Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet 1898-ban alakult Magyarországon.  Derecskén 1913. január 19-én létesült Hangya Szövetkezet. Derecskén először a „Hangya” épülete a Rákóczi utcán állt, majd a nagy Hangya L alakú épülete a piactér sarkán volt, a fő utca felőli bejárattal. Néhány éve építették, miután 1944-ben leégett egy bombatámadásban. Egy fiókja volt, a kis Hangya a Bajcsy-Zsilinszky utca 2. szám alatt. Mindkét ház a tulajdona volt. Évi forgalom 150000 pengő. Elnöke Vadon Béla református lelkész, ügyvezető igazgató Lénárt István iskolai igazgató, pénztáros és könyvelő Egressy Gyula tanító volt. A főüzlet boltkezelője Madarász Kálmán, a fióké Hargitai Sándor. Hargitai Sándor 1909-ben Mezőzomboron született, a középiskolát Tokajban végezte.  A kereskedői pályára lépett és 1936-ban lett a Hangya üzletvezetője. Hargitai Sándor Hangya fióküzlete Derecskén, a főutcán volt a mai Köztársaság – Bajcsy Zsilinszky utca sarkán.

Az 1945 után az összes Hangya vagyont kártalanítás nélkül államosították.  A Hangya 1945 után elsorvadt, s 1947-ben beolvasztották a Magyar Országos Szövetkezeti Központba, majd 1949-ben a nevét is megszüntették. A vidéki Hangya boltokat és telephelyeket főként a földműves-szövetkezetek, majd később az ÁFÉSZ néven alakított szövetkezeti jellegű társaságok tulajdonába adta az állam. Derecskén is az ÁFÉSZ tulajdonába került az épület. Főleg vendéglátó egységként üzemelt, majd 1988-ban új épület került a helyére Kis Hangya Söröző néven.

Középen a Kis Hangya épülete az 1970-es években

A Kis Hangya épülete az 1970-es években

1988. Épül a Kis Hangya Söröző

(Fotók: Benedek Norbert)

A falu egyik legszebb épülete a Kis Hangya söröző 

(Hajdú Bihari Napló 1989.04.07.)

Az 1990-es években Derecskéi ÁFÉSZ bérleti üzemeltetésben kiadta a Bajcsy-Zsilinszky utca 2. szám alatt lévő Kis Hangya sörözőt. 2001-ben új név került az épület falára, Korzó étterem, melyet 2001. június 22-én nyitottak meg. Egy évig működött az étterem.  A Derecskéi SZÖVKER Kft. 2008-ban eladásra meghirdette a Derecske, Bajcsy-Zsilinszky utca 2. szám alatt lévő volt Kis Hangya söröző épületét,  azóta Használt Ruha Áruház van a helyén.

Az épület 2018-ban

A Kis Hangya név már hivatalosan nem is szerepel sehol, de a név még mindig él a derecskei lakosok körében.

P. Kiss Piroska