Derecske első Szökőkútja

Derecskei főutca szökőkúttal és a Petőfi mozival

Derecske gyors fejlődése, változása, ez volt jellemző Derecskére 1961-ben. A járási székhely egyre jobb eredményt ért el község fejlesztésében, szépítésében. A község életének a változását példázza a világító szökőkút.

1961-ben a derecskéi Fa-, Fém- Ktsz dolgozói szökőkút építését tervezték. Gyorsan el is készült Derecske első szökőkútja. A szökőkutat a főtéren a benzinkút mögött, a cukrászda elé építették. 1961. július elején fel is avatták, a teret ékesíteni hivatott létesítményt. Apró vízsugár csordogált a betonból képzett medencébe. A törpevízműből táplálkozó szökőkút, esténként váltakozó színhatású világítással kápráztatta el nézőit.

Léte azt bizonyítja, hogy a derecskeiek szerették a szépet, szívesen áldoztak is érte. A lakosság jogosan volt büszke a társadalmi munkával létrehozott mutatós szökőkútra. Nem fontossága miatt kerül az első helyre, hanem azért, mert a legfiatalabb, közerőből készült létesítmény. Elejétől végig társadalmi munkával készült el. Forrás: Hajdú-Bihari Napló, 1961.

A szökőkutat lebontották 1967-ben a Művelődési Ház építésekor.