Strand és tisztasági fürdő

(Dózsa György utca)

Derecske község képviselőtestülete 1937 augusztusában egészségvédelmi szempontból fontos döntést hozott, községi fürdő építését határozta el. A tisztálkodás, a testedzés és fejlesztés érdekében tett lépés beilleszthető volt a község általános fejlesztési tevékenységébe. A fürdők vízellátásának alapját a század első harmadáig a természetes források jelentették. Az 1930-as években tértek át a fúrt kutakból történő víznyerésre. A strand vizét a Szőke kút táplálta, melynek 26 fokos volt a vize. A megnyitás után a fürdő népszerűsége és a szabadban való fürdés igénye rohamosan nőtt. 

Az 1950-60-as évekre jelentősen megnövekedett a lakosság igénye a tisztasági és strandfürdő iránt. Saját fürdőszoba és munkahelyi tisztálkodóhelyiség híján megoldást nyújtott a településeken elterjedt tisztasági fürdők, amelyek kádakkal és zuhanyzókkal várták vendégeiket. Ezeket a szociálpolitikai és közegészségügyi szempontból fontos intézményeket ingyenesen vagy olcsó díjazás mellett vehették igénybe.

Derecskén, 1960 augusztus 20-ra készül el az új, kádas fürdő a strand területén. Ezen az ünnepi napon adta át a Hajdú-Bihar megyei Építőipari Vállalat. Az új 5 kádas melegvizes fürdő építése és felszerelése negyedmillió forintba került. A kádfürdőnek nagy volt a látogatottsága, a lakosok szerettek ide járni.  Ezzel egyébként a község belvízlevezetési problémái is megoldódnak, mert az 5 éves, távlati terv keretében itt kezdődött meg a csatornahálózat építése már a következő évben. 

1970-ben Hajdú-Bihar megyében kilenc helységben, így Derecskén is, a megye településeinek 11 százalékában működött tisztasági fürdő. E létesítmények mintegy százhúszezer lakos ellátását hivatottak biztosítani. Eredetileg főként tisztasági célokat szolgált a strandfürdő, de a vezetékes vízhálózat kiépítésével megváltoztak az igények, ezáltal az otthoni fürdőszoba kialakítása vált fontossá. Ma már sokan nem is tudják, hogy egykor kedvelt strandfürdő működött Derecskén.

P. Kiss Piroska