Felszabadulási emlékmű avatása

1973. április 3. 

Derecske, Rákóczi út

1976.
2002.

1973. április 3-án avatták fel Derecskén a felszabadulási emlékművet. A gimnázium és a gyógyszertár közötti, szépen parkosított téren helyezték el, amit akkor Felszabadulás térnek neveztek el.

A felszabadulási emlékmű az életnagyságúnál jóval nagyobb bronzszobor. A szobor egy álló női alakot ábrázol, finom szűrrátétes ruházatban. Jobb kezében olajágat tart a béke szimbólumaként, balja előre mutatóan lendül.  A díszítés a helyi népviseleti adottságnak megfelelő, öltözéke tájjellegű, köpenyén szűrrátétes minta. Az emlékmű a béke, és egyben az alkotó, teremtő erő jelképe. Az asszonyalak bölcs nyugalmában nemcsak az emlékezést a múltra, hanem a jövőt is érezzük. Okos és finom egyszerűségű fejtartása az erőt adó bátorságot és bizakodást is sugallja. Az érzékeny felületi megmunkálás, a vidék népművészetének jelzése. A huszadik századi magyar szobrászat kiemelkedő alkotása. (Forrás: Hajdú-Bihari Napló, 1976. április)

Az alkotó Lesenyei Márta Munkácsy-díjas és Érdemes művész szobrásznő. 

Lesenyei Márta 1930. január 30-án született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskolát 1949 és 1954 között végezte. Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Pátzay Pál, Szabó Iván voltak a tanárai. Első megbízását 1954-ben kapta, s azóta az ország számtalan városában állították fel szobrát, 1973-ban Derecskén. Korai művei anya-gyermek, nőábrázolások, az anyaság témája állt legközelebb hozzá. Az 1960-as évek végén egynézetű, ún. héjszobrokat mintázott (fa, kő, bronz). Első önálló kiállítása 1968-ban volt a Kulturális Kapcsolatok Intézetében. Az 1980-as évektől Zsennyén élt, a zsennyei művésztelep állandó résztvevője. Férje Kiss Sándor kétszeres Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész volt. 

P. Kiss Piroska