Balczó Edit

Iparművész, keramikus

Balczó Edit 1935. július 1-jén született Kondoroson, Balczó András evangélikus lelkész és Paulínyi Edit kántor-tanító első gyermekeként. A családban még három gyermek született: Ildikó mérnök, András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Zoltán villamosmérnök, politikus. A család 1940-ben költözött Nyíregyházára, Edit itt végezte az elemi és gimnáziumi tanulmányait. Gyermekkora óta a művészet állt érdeklődésének középpontjába, ezért érettségi után az Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1959-ben szerzett diplomát kerámia tanszakon. Balczó Edit a népies irányzat egyik legmarkánsabb képviselője. Épülethez kapcsolódó plasztikákat, kisméretű festett faliképeit az Iparművészeti Vállalaton keresztül forgalmazta. Technikájában és formavilágában is a magyar néphagyomány ősi forrásából merített. Kerámiáin a népi hangvétel, a népművészet és néprajz ihletését fedezhetjük föl. Műveit a mozgás, a dinamika és a visszafogott színvilág jellemzi. Tagja volt a Művészeti Alap, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, és a Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. (Forrás: https://www.szon.hu/)

Balczó Edit (1935-2010) keramikus művész alkotása Derecskén is megtalálható. 1970-ben helyezték el samottból készített figurális műveit, 1971-ben pedig mázas kerámiáját.

A Művelődési Központ bejáratától balra négy téglány alakú samottos kompozíció helyezkedik el. A mű története 1968-ban kezdődött, amikor a derecskei járási művelődési ház képzőművészeti alkotás elhelyezését kérte a homlokzaton a Hajdú-Bihar Megyei Tanács Művelődési Osztályán. A témát meglehetősen tágan határozták meg: „utalhat az objektum jellegére, de kapcsolódhat alföldi jellegzetes motívumokkal a környezethez, a közeli Hortobágyhoz”. A pályázatot a Képző- és Iparművészeti Lektorátus bonyolította le, és 1969 júliusában Balczó Edit keramikusművészt jelölte ki a feladatra.

A keramikus Zrínyi Miklós, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor alakját helyezte egymás mellé úgy, hogy a két szélső befelé néz, a középsők szinte frontálisan jelennek meg. Kezükben penna, kard, pipa, könyv. Az 1970-ben elhelyezett öt négyzetméteres samottos anyagú mű terrakotta vasoxid színezéssel készült. Hangulatában sokat őriz a népi figurális groteszk bájából. Mintegy népmesei alakként, legendákkal körülvetten ábrázolja a magyar irodalom négy nagy alakját.

Zrínyi Miklós, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor.

Ugyancsak Balczó Edit alkotása az a két kisméretű mázas kompozíció, amely a Than Károly gyógyszertár belső falrészletén található, amelyet 1971-ban építettek be a belső térbe. Gyógynövényeket ábrázol a mázas síkkerámia, baloldalt kétszer négy festett csempéből áll, jobb oldalon pedig egy sorban áll a virágmintás kerámia. A 110×70-es és 110×35 cm-es kompozíciók az épület rendeltetésére utalva, gyógynövényeket jelenítenek meg. E kerámiaképpel a művész elsődleges célja a gyönyörködtetés, másodlagos az épület rendeltetéséhez kapcsolódás. Szürke alapon kék, lila, sárga, vörös, narancsszínű, hosszúszárú virágokból álló folyondárt jelenít meg áttetsző fazekas mázzal. (Forrás: Sz. Kürti Katalin: Köztéri szobrok és épületdíszítő alkotások Debrecenben és Hajdú-Biharban)

P. Kiss Piroska